Applicability model of a traceability system for the açaí productive chain.
Abstract
Consumers' concern with food safety has become increasingly important due to the increasing incidence of contamination and adulteration of açaí pulp. Given this scenario, stakeholders demand transparency in information, especially on origin, cultivation and handling. This work proposes the use of a traceability system for the açaí production chain to ensure more transparency and increase consumer confidence as to the origin of the product. The proposed model was concluded with the development of an electronic device using NodeMCU ESP8266 and MFRC522 Mifare RFID module integrated to the Iaçã and Firebase application.
Keywords:
Food Safety, Traceability System, Açaí
References
Brasil (2018). Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa no 02, de 7 de fevereiro de 2018. Dispõe sobre os procedimentos para a aplicação da rastreabilidade ao longo da cadeia produtiva de produtos vegetais frescos destinados à alimentação humana, para fins de monitoramento e controle de resíduos de agrotóxicos, em todo o território nacional. Diário Oficial da União: ed. 28, seção 1, Brasília, DF, p. 26, 149, 08 fev. 2018.
Cartaxo, C., Vasconcelos, M., Papa, D., Gonzaga, D., Álvares, V. (2020). Euterpe precatoria Mart.: Boas práticas de produção na coleta e pós-coleta de açaí-solteiro. Embrapa Acre, 55 p., julho, documentos 166, Rio Branco, Acre.
Conchon, F., Lopes, M. (2012). Rastreabilidade e segurança alimentar. Boletim técnico – Universidade de Lavras – Departamento de medicina veterinária – no 91, p. 1-25, Lavras/MG
Costa, C., Yamaguchi, K. (2020). Contaminação e Adulteração de Açaí. In: Tecnologia de Alimentos tópicos Físicos, Químicos e Biológicos, v. 2.
FAO, WHO. (2001). Codex Alimentarius. Food Hygiene. Basic Texts. 2a ed.
Felício, P. E. (2001). Rastreabilidade aplicada à carne bovina. In: Reunião Anual Da Sociedade Brasileira De Zootecnia, 38. 2001, Piracicaba. Anais. Piracicaba: Esalq.
Guerra, I. (2006). Pesquisa qualitativa e análise de conteúdo: sentidos e formas de uso. 1. ed. Estoril: Princípia Editora, 2006. 95 p.
Homma, A., Nogueira, O., Menezes, A., Carvalho, J., Nicoli, C., Matos, G. (2006). Açaí: novos desafios e tendências. Amazônia: Ci. & Desenv., Belém, v. 1, n. 2, jan/jun.
Li, W., Yen, C., Lin, Y., Tung, S., Huang, S. (2018). JustIoT Internet of Things based on the Firebase real-time database. In: IEEE International Conference on Smart Manufacturing, Industrial & Logistics Engineering (SMILE), pp. 43-47.
Martinot, J. (2013). Manejo agro-extrativista do açaí-da-mata na Amazônia Central. Dissertação (Mestrado em Ciências do Ambiente e Sustentabilidade na Amazônia) – Universidade Federal do Amazonas, Manaus.
Pantoja, L. (2017). Padronização de uma metodologia analítica para detecção de fraude por adição de compostos amiláceos em polpa de açaí in natura, congelada e pasteurizada. Resumo da Dissertação (Mestrado em Saúde Animal da Amazônia) – Universidade Federal do Pará, Belém.
Prediger, D., Silveira, S., Freitas, E. (2016). Modelo de aplicabilidade de sistema RFID para rastreabilidade na indústria alimentícia. In: Revista de Sistemas e Computação. v. 6, n.1
Ting, P. (2013). An Efficient and Guaranteed Cold-Chain Logistics for Temperature-Sensitive Foods: Applications of RFID and Sensor Networks. In: International Journal of Information Engineering and Electronic Business, v. 5, n. 6, p. 1–5.
Tiwari, S. (2016). An introduction to QR Code technology. In: 2016 International Conference on Information Technology (ICIT), Bhubaneswar, pp. 39-44
Cartaxo, C., Vasconcelos, M., Papa, D., Gonzaga, D., Álvares, V. (2020). Euterpe precatoria Mart.: Boas práticas de produção na coleta e pós-coleta de açaí-solteiro. Embrapa Acre, 55 p., julho, documentos 166, Rio Branco, Acre.
Conchon, F., Lopes, M. (2012). Rastreabilidade e segurança alimentar. Boletim técnico – Universidade de Lavras – Departamento de medicina veterinária – no 91, p. 1-25, Lavras/MG
Costa, C., Yamaguchi, K. (2020). Contaminação e Adulteração de Açaí. In: Tecnologia de Alimentos tópicos Físicos, Químicos e Biológicos, v. 2.
FAO, WHO. (2001). Codex Alimentarius. Food Hygiene. Basic Texts. 2a ed.
Felício, P. E. (2001). Rastreabilidade aplicada à carne bovina. In: Reunião Anual Da Sociedade Brasileira De Zootecnia, 38. 2001, Piracicaba. Anais. Piracicaba: Esalq.
Guerra, I. (2006). Pesquisa qualitativa e análise de conteúdo: sentidos e formas de uso. 1. ed. Estoril: Princípia Editora, 2006. 95 p.
Homma, A., Nogueira, O., Menezes, A., Carvalho, J., Nicoli, C., Matos, G. (2006). Açaí: novos desafios e tendências. Amazônia: Ci. & Desenv., Belém, v. 1, n. 2, jan/jun.
Li, W., Yen, C., Lin, Y., Tung, S., Huang, S. (2018). JustIoT Internet of Things based on the Firebase real-time database. In: IEEE International Conference on Smart Manufacturing, Industrial & Logistics Engineering (SMILE), pp. 43-47.
Martinot, J. (2013). Manejo agro-extrativista do açaí-da-mata na Amazônia Central. Dissertação (Mestrado em Ciências do Ambiente e Sustentabilidade na Amazônia) – Universidade Federal do Amazonas, Manaus.
Pantoja, L. (2017). Padronização de uma metodologia analítica para detecção de fraude por adição de compostos amiláceos em polpa de açaí in natura, congelada e pasteurizada. Resumo da Dissertação (Mestrado em Saúde Animal da Amazônia) – Universidade Federal do Pará, Belém.
Prediger, D., Silveira, S., Freitas, E. (2016). Modelo de aplicabilidade de sistema RFID para rastreabilidade na indústria alimentícia. In: Revista de Sistemas e Computação. v. 6, n.1
Ting, P. (2013). An Efficient and Guaranteed Cold-Chain Logistics for Temperature-Sensitive Foods: Applications of RFID and Sensor Networks. In: International Journal of Information Engineering and Electronic Business, v. 5, n. 6, p. 1–5.
Tiwari, S. (2016). An introduction to QR Code technology. In: 2016 International Conference on Information Technology (ICIT), Bhubaneswar, pp. 39-44
Published
2021-11-23
How to Cite
DA SILVA, Daniel S.; BESSA, Evelyn S. M.; BASTOS, Luis M. S.; FONSECA, Victor H. G. O.; BASÍLIO, Lukas A. L..
Applicability model of a traceability system for the açaí productive chain.. In: REGIONAL SCHOOL ON INFORMATICS OF RIO DE JANEIRO (ERI-RJ), 4. , 2021, Online.
Anais [...].
Porto Alegre: Sociedade Brasileira de Computação,
2021
.
p. 87-94.
DOI: https://doi.org/10.5753/eri-rj.2021.18779.
